@iederwoord, waarom?

Posted on Monday 13 August 2012 at 8:48 pm in category: Whatever, Nerds
In the past week 4 people read this, in the past month 31 people read this. Used tags: , , , ,

@iederwoord

De laatste tijd werd mijn aandacht regelmatig getrokken door de tweets van @everyword. Dit is een twitteraccount dat probeert alle woorden van de Engelse taal in alfabetische volgorde te tweeten. Op zich lijkt dat vreemd, maar eigenlijk is het best aardig om te zien hoe die woorden zonder enige context toch vaak een betekenis krijgen.

Toen stelde iemand mij de vraag of er eigenlijk ook een Nederlandse versie was, en na wat zoekwerk leek erop dat dat niet het geval was.

Dus dan maak ik dat. Nu is er dus @iederwoord, en elke vijftien minuten wordt er een tweet gestuurd met een woord uit de Nederlandse taal, in alfabetische volgorde.

Woorden database

 

De lijst met woorden komt van OpenTaal.org. Deze lijst is eigenlijk bedoeld voor spellingscontrole in Open Source programma's, zoals de Nederlandse versie van OpenOffice en dat soort dingen. Met een paar aanpassingen blijkt die lijst echter uitstekend te gebruiken als woordenlijst voor dit project. Ik heb bijvoorbeeld zoveel mogelijk de afkortingen eruit gehaald, en 'woorden' in deze lijst die eigenlijk uit twee woorden bestaan, zoals bijvoorbeeld 'ad fundum' en dergelijke.

Dan blijven er toch nog zo'n 167.000 woorden over, en als je er dan eentje per kwartier verstuurt, doe je daar iets langer dan vier-en-een-half jaar over. Uiteraard had ik net als  @everyword kunnen kiezen voor één per half uur, maar dan gaat het dus bijna 10 jaar duren, en zoveel geduld heb ik ook weer niet.

Overigens vind je hier en hier wat meer informatie over @everyword.   

 

Somewhat related