Thanksgiving

Posted on Wednesday 24 November 2010 at 11:12 am in category: USA
In the past week 6 people read this, in the past month 16 people read this.

Kalkoen

De tijd vliegt, en dus is het morgen alweer Thanksgiving, een feestdag die gekenmerkt wordt door het eten van een kalkoen in besloten kring, en 'Black Friday' de volgende dag, waarop mensen om drie uur 's ochtends gaan winkelen om hoge kortingen te krijgen, zodat de grote winkelketens aan het eind van het jaar een positief financiëel rapport kunnen publiceren.

Er bestaan hier in Amerika nog steeds grove misverstanden over het hoe en waarom van Thanksgiving. De oorzaak daarvan ligt natuurlijk bij het onderwijs. Aan kinderen wordt het geweldige verhaal verteld van de Pilgrims, die na een barre overtocht en de daarop volgende strenge winter in New England samen met de behulpzame Native Americans (die wij vroeger nog gewoon 'indianen' noemden) een prachtige oogst scoorden. Hierop besloten de Pilgrims na de zomer van 1621 dus maar een groot feest te organiseren, waarbij men samen met de indianen gezellig aan tafel schoof.

Nu is het natuurlijk ook wel een beetje luguber om die kindertjes te vertellen dat het eigenlijk begon met het vieren van een slachting op die vervelende indianen, die maar niet begrepen waarom ze opeens een groep onbeschofte immigranten moesten dulden. En dat die Pilgrims er ook hun hand niet voor omdraaiden om zo maar even een stuk of 700 indianen naar de eeuwige jachtvelden te helpen, en dat dát de reden is dat in 1637 het eerste Thanksgiving feest werd gevierd. Als dank voor een prachtige overwinning.

Vandaag de dag vieren de overgebleven Native Americans dus ook geen Thanksgiving, maar beschouwen het in plaats daarvan als een dag van rouw, om de genocide te herdenken die volgde op de immigratie van Europeanen, om het maar niet te hebben over slavernij en epidemiëen.

Ik, als moderne Pilgrim, ga morgen lekker kalkoen eten.