Financiële crisis

Posted on Tuesday 31 March 2009 at 10:01 am in category: USA
In the past week 2 people read this, in the past month 7 people read this. Used tags: , , ,

Op het moment is Amerika geen fijne omgeving als je werk zoekt. Elke dag hoor je wel dat ergens mensen ontslagen worden, op de radio, televisie of van mensen die je tegenkomt. Als er ergens een baan beschikbaar is, komen er zo maar 1000 mensen op af. Vorige week luisterde ik naar de radio, en er was een reporter bij een banenbeurs, georganiseerd door een hotelketen. Men zocht een aantal schoonmakers, barkeepers, restaurant personeel, receptionisten e.d. voor een nieuw te openen hotel. Mensen stonden 6 uur in de rij om binnen te komen.

Dat geeft dus ongeveer aan hoe het er hier aan toe gaat. Het is hier makkelijk om mensen te ontslaan en in principe kan je op elk ogenblik de laan uitgestuurd worden. In geval van een 'salaried employee' zoals ik, betekent dat een opzegtermijn van twee weken, plus nog twee weken doorbetaald krijgen. En dan nog een weekje salaris voor ieder jaar dat je hebt gewerkt (in mijn geval één mager jaartje). Als je ontslagen wordt, moet je dus snel weer aan het werk, want anders kun je onder een brug gaan slapen. En hopen dat je niet ziek wordt, want een ziektekosten verzekering zit er voor jou dan ook niet meer in.

En ik moet toegeven, voor het eerst in mijn leven ben ik bang om mijn baan te verliezen. Ik heb nooit problemen gehad met werk vinden. Als ik het ergens zat was, dan ging ik gewoon ergens anders naartoe. Maar nu wordt dat lastig, want bij alle bedrijven die in aanmerking zouden komen om mij in te huren, hoor ik dezelfde malaise. Noord-Oost Ohio is voor een groot deel afhankelijk van de rubberindustire, die weer afhankelijk is van de autofabrikanten, en iedereen weet hoe dat gaat.

De afgelopen dagen waren er opeens wat meer beveiligingsmensen op kantoor. Eerst dacht ik dat er gewoon wat nieuwe mensen werden ingewerkt of zo. Niets was minder waar, die mensen waren er omdat er werknemers ontslagen gingen worden, en dan wordt je onder begeleiding van een beveiliger naar de parkeerplaats gebracht.

Vandaag zijn ze er niet, dus ik wordt blijkbaar nog niet op straat gezet, maar je begrijpt dat ik niet met een fijn gevoel naar het werk ga de laatste tijd. Tijd om eens te inventariseren wat ik zou doen als ik onverhoopt toch op straat zou worden gegooid. Wat kan ik:

  • Ik kan veel dingen een klein beetje. Dat is vaak handig, maar niet als je een baan zoekt.
  • Ik heb verstand van machines die autobanden bouwen. De bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn, lopen echter niet zo lekker op het moment.
  • Ik heb verstand van het automatiseren van machines en processen. Zie het vorige punt.
  • Ik kan een beetje 'websites maken'. Goed genoeg om er geld mee te verdienen? Misschien.
  • Ik spreek vloeiend Engels, Duits en Nederlands, en een beetje Frans, maar dat is niet uniek.
  • Ik ben officieel een werktuigbouwkundig ingenieur (Ing.), maar ik heb nog nooit iets werktuigbouwkundigs geproduceerd.
  • Ik kan in twee minuten een Rubik's Cube oplossen. Misschien wel sneller als ik een beetje oefen.
  • Microsoft Excel heeft voor mij geen geheimen meer.
  • Ik ben in het bezit van een heleboel nutteloze kennis, als gevolg van een mateloze interesse in dingen waar ik me niet mee zou moeten bezighouden.

Een moedeloos makende opsomming, als je het mij vraagt. Hopen dat er niks vervelends gebeurd dus...

Somewhat related