Anti Helden...deel II

Posted on Monday 03 November 2008 at 12:44 pm in category: Anti Helden - Anti Heroes
In the past week 18 people read this, in the past month 65 people read this. Used tags:

Click here to read this in English

Soms betrap ik mezelf op vreemde fascinaties. Zo ben ik bijvoorbeeld altijd al geinteresseerd geweest in moordernaars, en dan vooral uit het genre 'seriemoordenaars'. Het is misschien gek, maar ik heb een aardig rijtje boeken hierover op de plank staan, en dus een haast onuitputtelijk archief van slechte mensen. De volgende intens slechte persoon die ik aan u wil voorstellen is echter geen seriemoordenaar (voor zover ik weet heeft hij één moord gepleegd), maar er zijn wel wat andere bizarre dingen aan de hand met Issei Sagawa.

Issei Sagawa

Issei Sagawa

Zo op het eerste gezicht lijkt Issei een aardige, misschien een tikkeltje vreemde, Japanse meneer. De kleine Issei werd op 11 juni 1949 geboren in Kobe (bekend van radio en tv vanwege de aardbeving) in Japan. Hij was een bovengemiddeld intelligente leerling, en omdat zijn ouders geld genoeg hadden, werd hij naar de befaamde Sorbonne universiteit in Parijs gestuurd, om daar moderne literatuur te studeren.

Hoewel zelf slechts ongeveer 1 meter 50 kort, en niet bepaald aantrekkelijk te noemen, was Issei geobsedeerd door lange, West-Europese vrouwen, en in 1981 had hij het geluk om tijdens de studie regelmatig de mooie Nederlandse studente Renée Hartevelt tegen het lijf te lopen.Renée Hartevelt Ondanks dat ze Issei Sagawa nou niet echt bepaald aantrekkelijk vond, ging Renée wel een paar keer met hem uit, en toen hij haar voorstelde om hem tegen betaling te helpen met Duits leren, stemde ze daarin toe.

Dat ging een tijdje goed, maar Sagawa kreeg steeds wildere fantasiëen, en dan vooral over het opeten van Renée. Nou is dat niet iets wat je aan iemand gaat vragen natuurlijk, dus in plaats daarvan schoot hij haar door de nek terwijl ze hem een gedicht in het Duits aan het voorlezen was in zijn apartement. Daarna kon hij haar dus rustig in stukjes hakken en opeten. Veel mensen gruwelen alleen al bij het idee, maar bedenk wel dat de Japanners al jaren sushi eten, dus die zijn wel wat gewend.

Twee dagen lang at hij delen van haar lichaam, maar daarna begon het toch wat te stinken en er kwamen ook wat vliegen op af, dus werd het tijd om de boel maar eens op te ruimen. Met een electrisch mes sneed hij wat er nog over was in stukken, en stopte alles in twee koffers die hij speciaal hiervoor had aangeschaft. Daarna nam hij een taxi naar het Bois de Boulogne, waar hij de koffers in een vijver wou laten zinken, maar toen hij wat andere mensen zag lopen, raakte hij in paniek en rende terug naar zijn apartement. Koffers met stukken lijk erin (foto kijken op eigen risico) blijven natuurlijk niet lang onopgemerkt, dus al snel was de politie op zoek naar de eigenaar van de koffers. Intussen was Issei thuis nog wat restjes aan het opeten die hij nog in de koelkast had.

De Franse politie is ook niet gek natuurlijk, en twee dagen kwamen ze even op bezoek bij Issei. Even later zat Issei Sagawa achter de tralies, waar hij werd onderzocht door drie psychiaters, die tot de conclusie kwamen dat hij waarschijnlijk behoorlijk gek was, en niet te genezen zou zijn. Hij werd opgesloten in de Henri Colin inrichting, zonder proces (omdat je niet veroordeeld kunt worden als je niet goed bij je verstand bent). Zijn vader kreeg het uiteindelijk voor elkaar dat Issei naar Japan werd overgebracht. Hier concludeerde de psychiater dat Issei volkomen normaal was, en werd hij in een gewone gevangenis geplaatst. Blijkbaar hebben Japanse psychiaters een ander idee van 'normaal' dan Fransen (die op zich al een vrij vreemd beeld hebben van wat 'normaal' is, maar dat terzijde).

Na zo'n vijftien maanden te hebben uitgezeten, kwam Issei vrij (weer met dank aan het geld en de invloed van zijn vader, en slordigheden van het Franse rechtssysteem). U leest het goed, na het vermoorden en opeten van een jonge vrouw, liep hij minder dan vijf jaar later weer buiten.Te gast in een talkshow Het wordt echter nog gekker, want inmiddels was Issei natuurlijk een BJ'er (Bekende Japanner) geworden, en daar valt geld mee te verdienen. Hij werd uitgenodigd voor diverse talkshows, waar hij trots zijn bizarre verhalen vertelde, en schreef vier boeken, waarvan het boek waarin hij zijn misdaad beschrijft een echte best-seller werd. Men noemt hem in Japan de 'Peetvader van het Kannibalisme', en hij schijnt daar trots op te zijn. Inmiddels maakt hij kunstwerken (geen linkje, het is het bekijken niet waard), speelt in Japanse obscure films, en schijnt te hopen dat hij ooit door een vrouw wordt opgegeten. Ik persoonlijk hoop van harte dat hij een langzame pijnlijke dood mag sterven.

De foto van de koffer is in 1985 door het Franse kwaliteitstijdschirft 'Paris Match' op de één of andere manier uit de Franse politie archieven bemachtigd, en zonder schroom gepubliceerd, vandaar dat dit soort dingen nu op het internet staan.

Somewhat related