Helden...deel VI

Posted on Wednesday 22 October 2008 at 10:25 am in category: Helden - Heroes
In the past week 5 people read this, in the past month 13 people read this. Used tags: , ,

Als je het woord 'held' opzoekt in de Dikke van Dale, dan staat er het volgende:

held de; m,v -en iem die uitblinkt door moed: ~ op sokken quasiheldhaftig iem; hij is geen ~ in het rekenen niet erg goed in hoofdpersoon: de ~ ve roman

Bij veel van mijn 'helden' past deze definitie niet helemaal, en dus zou ik dit beter 'Bijzondere mensen, deel VI' kunnen noemen, maar goed, daar is het nu te laat voor. Deze keer wil ik u voorstellen aan een man zonder wie u nu waarschijnlijk niet achter een beeldscherm naar deze website zou kijken: Alan Turing

Alan Turing

Alan Turing

Alan Turing werd in 1912 in Londen geboren. Al op jonge leeftijd kregen mensen in de gaten dat Alan geen gewoon jongetje was, maar een wiskundig genie. Dat was niet makkelijk, want in die tijd werd in de scholen ook veel waarde gehecht aan het leren van de klassieke literatuur en dat soort onzin, en dat wilde Alan helemaal niet. Maar uitendelijk kwam alles wel goed, en hij ging kwantummechanica studeren aan King's College in Cambridge. Eigenlijk wilde hij naar Trinity College, maar vanwege zijn desinteresse in de klassieke literatuur kreeg hij daar geen beurs voor.

Uiteraard ging hij als een speer door de opleiding heen, en al snel daarna bedacht Turing de zogenaamde Turing Machine, een pre-historische computer die allerlei berekeningen kon maken. Het gekke is dat het niet echt een machine is (hoewel je hem wel zou  kunnen maken), maar meer een wiskundig model op papier, een soort gedachte-experiment.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de Engelsen nogal wat last van Duitse U-Booten, en een vervelende bijkomstigheid was dat de Duitsers met elkaar communiceerden in een onbegrijpelijke code, gemaakt door de Enigma machine (die Duitsers waren echt niet dom). Turing ging aan de slag in Bletchley Park, om te proberen die code te breken, en bedacht samen met Gordon Welchman de Turing-Welchman Bombe, een machine om de Enigma code te breken.

Gedurende de hele oorlog bleef Turing aan dit soort dingen werken, en in 1945 werd hij zelfs benoemd in de 'Order of the British Empire'. Na de oorlog werkte hij verder aan allerlei dingetjes die iets met computers en software te maken hadden, zoals bijvoorbeeld de ACE (Automatic Computing Engine). Ook bedacht hij de 'Turing Test', die nog steeds de basis is voor tests is in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Een echt bijzondere prestatie was het schrijven van een programma voor een schaakcomputer, waarbij de enige moeilijkheid was dat er nog geen computer was die krachtig genoeg was om het programma ook echt uit te voeren. Vandaar dat Turing net deed alsof hij zelf een computer was, en met het programma op schoot spelletjes schaak speelde.

Hierna, vanaf 1952 tot 1954, werkte hij vooral in de wiskundige biologie, en dan met name aan 'morphogenesis'. Wat dat precies is, dat moet je zelf maar even uitzoeken.

Zoals met veel bijzondere figuren uit de geschiedenis, loopt het niet altijd even gezellig af, en dit geldt ook weer voor Alan Turing. Destijds was het namelijk strafbaar om homofiel te zijn, en in 1952 werd hij gearresteerd op verdenking hiervan (nou ja, verdenking, hij was gewoon echt homo, Geer en Goor zijn er niets bij). Vanwege alle staatsgeheimen waar Turing van op de hoogte was, werd dit als erg gevaarlijk beschouwd, want homo's praten nogal graag natuurlijk. In plaats van een gevangenisstraf koos hij voor een 'libido-verlagende hormonenkuur', waar hij nog wel een mooi stel borsten aan overhield, maar die verder weinig effect had.

In 1954 werd hij dood gevonden met een appel die vergiftigd was met cyanide. Officieel pleegde hij zelfmoord, maar hierover doen de nodige complot theoriëen de ronde. Het lijkt ook een beetje onlogisch om eerst cyanide in een appel te injecteren, en hem dan op te eten als je zelfmoord wilt plegen natuurlijk. Het logo van Apple Computer zou zelfs een hommage aan Turing zijn volgens sommige mensen.

En zoals zo vaak, wordt achteraf zijn werk het meest gewaardeerd. Na zijn dood kreeg hij een heleboel onderscheidingen, en zelfs een standbeeld. Misschien geen held in de letterlijke zin van het woord, maar wel een hele bijzondere man.

Somewhat related