Boodschappen doen...

Posted on Sunday 05 October 2008 at 4:37 pm in category: USA
In the past week 5 people read this, in the past month 15 people read this. Used tags: , , ,

...dat doe ik dus. Boodschappen doen vind ik leuk. En ik ben er goed in, als ik tenminste een lijstje meekrijg van thuis. En dat lijstje moet gedetailleerd zijn, inclusief merken, gewichten, en verpakkingsvorm. Om u een voorbeeld te geven: "pinda's" (of in mijn geval "peanuts") volstaat voor mij niet. Er moet staan: "Planters Cocktail Peanuts, jar, 1lbs.". Gelukkig weet degene die de lijstjes maakt dat (door schade en schande wijs geworden) ook, dus dat gaat over het algemeen wel goed.

Als je in Hudson boodschappen gaat doen, heb je keuze uit vier winkels: Giant Eagle (groot, overzichtelijk, uitgebreid assortiment), ACME (groot, niet zo overzichtelijk, maar ook uitgebreid assortiment, en goedkoper), Discount Drug Mart (kleiner, rommelig maar héél goedkoop, en het dichtst bij), en Heinen's (nooit geweest, want ze zeggen dat alles er heel duur is). Mijn favoriet is Giant Eagle, maar door omstandigheden (lees: reclame's) kom ik vaak bij ACME terecht.

Eén van de problemen die ik met ACME heb, is dat ze een loopje nemen met de Engelse grammatica. Kijkt u even naar de foto van de 'Express Lane', waar je dus snel af kunt rekenen als je 12 artikelen of minder wilt kopen:

Fout!

Het is misschien wat wazig, maar er staat dus '12 items or less', terwijl er dus hoort te staan '12 items or fewer', want zo heb ik het geleerd, en dat is correct Engels. Ik ben blijkbaar de enige die zich eraan stoort, want de kassa juffrouw keek me laatst heel raar aan toen ik haar op de fout wees. Vraag het maar na, het is echt fout.

Daarnaast zijn er dus mensen die steevast naar de Express Lane gaan met teveel artikelen, en zich dan van de domme houden. Dat moet ook maar eens afgelopen zijn, dacht ik, en dus heb ik een waterdicht systeem bedacht,dat ik één dezer dagen ga presenteren aan de managers van bovengenoemde supermarten.

Ten eerste moeten er meer speciale kassa's komen. Giant Eagle heeft er volgens mij 20, dus laten we er 5 reserveren voor iedereen, waar je dus met ieder aantal artikelen naartoe kunt (de zgn. 'alles' kassa). Dan een aantal aparte kassa's voor 12 of minder (met een bordje 'up to 12 items', vanwege grammaticale correctheid). Vervolgens eentje voor mensen met een even aantal artikelen, en eentje voor oneven aantallen. Dan nog eentje voor mensen die de moeite nemen om met een priemgetal aan artikelen te komen, een aparte kassa voor aantallen deelbaar door drie, zeven en dertien, een kassa voor mensen met een aantal artikelen dat in de Fibonacci reeks voorkomt (1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, etc.), en eentje voor aantallen artikelen uit de reeks van Lucas getallen (2, 1, 3, 4, 7, 11, 18, 29, 47, 76, 123, ...), of zelfs eentje voor aantallen uit de vrij onbekende reeks van Padovan. En zo zijn er natuurlijk oneindig veel mogelijkheden.

Ten tweede moet je mensen die de boel bedriegen bij het afrekenen een boete laten betalen. Kom je dus met je karretje met 17 artikelen bij de Fibonacci kassa, dan betaal je gewoon 15% extra. Had je maar naar de 'priemgetallen' of de 'oneven' kassa moeten gaan.

Het resultaat is dat mensen bewuster boodschappen gaan doen: stel, je ziet dat je 20 boodschappen hebt, en er staan lange rijen bij de 'even' kassa, en bij de 'alles' kassa, dan koop je dus even één item extra (dan zit je op 21 items), en je kunt zó afrekenen bij de Fibonacci kassa, de Padovan kassa, de oneven kassa, bij de 'deelbaar door drie' én de 'deelbaar door zeven' kassa. Klant blij, want lekker snel afrekenen, winkel blij, want één extra item verkocht.

Ga je gokken, dan kun je dus wel snel afrekenen, maar loop je kans op de 15% boete (winkel = blij), of je gokt goed en rekent lekker snel af (klant = blij).

U ziet het, hier is geen speld tussen te krijgen, en het maakt iedereen blij, en het winkelen ook interessanter. En zo leer je de kinderen spelenderwijs wat wiskunde.

Somewhat related