Helden...deel III

Posted on Tuesday 30 September 2008 at 11:40 pm in category: Helden - Heroes
In the past week 5 people read this, in the past month 21 people read this. Used tags: ,

Natuurlijk, zult u zeggen, vrouwelijke helden, dat kan makkelijk. En een gorilla, waarom niet? Maar ik ga u verassen: zelfs ingenieurs kunnen helden zijn. En ik moet zeggen dat ik persoonlijk wel een beetje trots ben dat ik deze held heb gevonden, want hij is nog een werktuigbouwkundig ingenieur ook.

Zijn naam? Aron Ralston.

Aron Ralston

Aron Ralston is iemand die van klimmen en klauteren houdt. In 2002 zegde hij zelfs zijn baan bij Intel op, om eens lekker in de Rocky Mountains te gaan klimmen, en da's niet niks. Hij had wel wat ervaring natuurlijk, en op een mooie dag besloot hij eens lekker alleen te gaan dwalen door de Blue John Canyon, bij Moab in de staat Utah.

Een beetje vervelend was wel, dat een groot rotsblok besloot eens eens stukje verderop te gaan liggen toen Aron er langs liep, en op ongelukkige wijze kwam zijn rechter onderarm onder het rotsblok terecht, en onze werktuigbouwkundige held zat vast, en niet zo'n beetje ook. Hij begon dus maar een beetje te wrikken en te trekken, maar na een tijdje realiseerde hij zich dat dat niet ging werken. Om u een idee te geven: dat was na vijf dagen, toen hij wel een beetje dorst begon te krijgen. Misschien had hij het al eerder voor gezien kunnen houden natuurlijk, maar ja, het alternatief was niet zo aantrekkelijk:

Gelukkig had hij voordat hij de bergen in ging een nieuwe zaklamp gekocht voor 15 dollar, en hij had er zo'n handige multi-tool bij gekregen (u kent ze wel, uit de vijf-euro bak bij de benzinepomp).

Maar goed, na vijf dagen was hij het dus wel een beetje zat daar in de Blue John Canyon, en met het botte mesje van dat stuk gereedschap begon hij maar een beetje in zijn vlees te hakken, en met het tangetje kon hij mooi de wat taaiere pezen en het bot te lijf gaan, en als je dat dus lang genoeg doet, dan zit je arm niet meer aan de rest van je lichaam vast, en kan je dus weer verder.

Nou heb ik ooit eens geprobeerd om met zo'n tangetje een vishaakje uit mijn duim te trekken. Uiteindelijk niet gelukt (deed heel veel pijn), maar ik ben wél helemaal naar het ziekenhuis gereden met die haak in mijn duim. Ik kan me dus helemaal voorstellen hoe Aron zich gevoeld moet hebben.

2008-10/img_7444.jpg

Toen het uiteindelijk gelukt was, begon Aron maar terug te lopen naar waar hij zijn auto had achtergelaten. Hij had waarschijnlijk niet zo'n zin meer om nog verder te gaan. Toen hij er bijna was, werd 'ie door een reddingshelikopter gespot. Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen. Ze hebben trouwens later ook zijn arm nog onder die kei uit weten te krijgen, en teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar. Naar verluidt heeft 'ie 'm verbrand, en de as in de Blue John Canyon uitgestrooid.

2008-10/aron_climbing_sm.jpg

Klimmen doet hij natuurlijk gewoon nog wel, en hij schijnt ook een leuk centje te verdienen als 'motivational speaker'.

Hij heeft trouwens ook een boek geschreven, Between a Rock and a Hard Place . In het Nederlands verkrijgbaar onder de pakkende titel 'Klem'.

Somewhat related