Helden...deel II

Posted on Friday 26 September 2008 at 3:41 pm in category: Helden - Heroes
In the past week 7 people read this, in the past month 23 people read this. Used tags: , ,

een held hoeft natuurlijk niet altijd een man te zijn (hoewel dit over het algemeen wel helpt). Het kan dus ook een vrouw zijn, en als het een vrouw kan zijn, waarom zou het dan geen dier kunnen zijn of, gekker nog, een vrouwelijk dier? Ook dat kan, beste mensen, en daarom gaan we vandaag eens even kijken naar Binti Jua, de tegenhanger van Bokito.

2008-09/binti_jua.jpg

Binti Jua

Binti Jua is een westelijke laagland gorilla (Gorilla gorilla gorilla) en woont in de Brookfield dierentuin in Chicago, Illinois. Hoewel gorilla's volgens de mensen die het kunnen weten actief zijn in de ochtend, heb ik bij mijn bezoeken aan diverse dierentuinen nog niet zo heel vaak een actieve gorilla mogen waarnemen. Meestal hangen ze een beetje onderuit in een kooi, soms kauwend op een stukje fruit of een blaadje sla, maar daar heb je het dan ook wel mee gehad.

Op 16 augustus 1996 gold dit niet voor Binti Jua. Het rustige bestaan in Brookfield werd deze ochtend opgeschrikt door een driejarig jongetje (Homo sapiens sapiens) dat over een muurtje klom, en 6 meter lager in het verblijf van de gorilla's viel. Uiteraard is dit niet de beste plek om neer te komen, want hoewel Westelijke laagland gorilla's over het algemeen niet agressief zijn en leven op een dieet van fruit, scheuten, bladeren en  af en toe een insect, zou het best eens kunnen dat ze zich vervelen, en besluiten dat driejarige jongetjes aan stukken gescheurd moeten worden. En geloof me maar, met de spierkracht van een gorilla is dat een koud kunstje.

En hoewel je dit als gorilla natuurlijk ook niet elke dag meemaakt, bleef de blijkbaar altruïstisch aangelegde Binti Jua rustig, raapte het knaapje (dat buiten westen was) op, en bracht hem veilig naar een uitgang van het verblijf, waar hij door dierentuin personeel min of meer ongedeerd kon worden opgehaald.

Hierna werd natuurlijk uitvoerig gespeculeerd wat de reden van Binti's gedrag zou kunnen zijn, waarbij vooral werd gewezen op het feit dat het dier door mensen was opgevoed. Neemt niet weg dat het natuurlijk wel een heldendaad was. Vreemd genoeg wordt het voorval niet vermeld op de website van de Brookfield Zoo, maar het zou natuurlijk kunnen dat het niet zo'n goede reclame is om er voor uit te komen dat het voor driejarigen op een onbewaakt moment mogelijk is in het gorilla verblijf te vallen.

Je kunt nog wel een wazig filmpje op YouTube kijken.

Edit: na een beetje zoeken heb ik tóch iets weten te vinden over het voorval op de website van de dierentuin: http://www.brookfieldzoo.org/pgpages/pagegen.121.aspx (in het Engels natuurlijk, aan het eind van de derde alinea).

Somewhat related