Helden...deel I

Posted on Wednesday 24 September 2008 at 1:00 pm in category: Helden - Heroes
In the past week 2 people read this, in the past month 15 people read this. Used tags: ,

Read this article in English

En dus dacht ik dat het misschien wel aardig was om stukjes te schrijven over mensen die ik wel (een beetje) bewonder, mijn zogenaamde 'helden', en daar heb ik dus deze categorie voor in het leven geroepen. Een onvoorspelbaar geheel natuurlijk, want je weet nooit wanneer ik het weer eens zat ben. En om het sowieso niet al te voorspelbaar te maken, ga ik dus ook proberen om de meest obscure personen hier als held neer te zetten.

Stan the Man

Stanislav Petrov

Goed. Deel 1 dus, en we gaan het eens hebben over Stanislav Petrov. Nu zult u zeggen, wie is Stanislav Petrov eigenlijk, en daar geef ik u groot gelijk in. Wat veel mensen echter niet weten, is dat Stan de wereld heeft gered. Hoe dan wel? Nou, door gewoon niets te doen. Er zijn natuurlijk heel veel mensen die niets doen, maar in het geval van onze vriend Petrov is het wel bijzonder.

In 1983 had Petrov een belangrijke functie in het leger van de Sovjet Unie. Hij was als luitenant kolonel verantwoordelijk voor het 'monitoren' van de Sovjet-satellieten boven de Verenigde Staten, om zo in de gaten te houden of er niet stiekem een militaire actie plaatsvond.

Dit was midden in de Koude Oorlog, en de spanningen waren hoog, want op 1 september hadden de Russen een Koreaans vliegtuig neergeschoten, inclusief 269 burgers én een Amerikaans lid van het Congres, omdat ze dachten dat het een militair vliegtuig was. Niet zo leuk dus. Enige weken daarna, op 23 september, moest Petrov een dubbele dienst draaien, want een collega had zich ziek gemeld. Hij zit daar dus in zijn geheime bunker, en plotseling gaat één van de schermen 'op rood'. Volgens het systeem waren er zojuist vijf raketten afgevuurd vanuit de USA richting de USSR. Niet onwaarschijnlijk, want de Amerikanen waren echt boos over dat gevalletje 'foutje, bedankt' met dat Koreaanse vliegtuig.

Volgens de voorschriften moest Petrov op een grote rode knop drukken, waarmee het hele Russische wapenarsenaal op scherp zou worden gezet, en er een hele batterij Russische raketten richting de USA zouden worden afgevuurd.

Maar uiteraard maak je dat niet iedere dag mee, en Stanislav dacht nog even na, en checkte de gegevens met wat andere systemen (want zeg nou zelf, als de Amerikanen zouden aanvallen, dan zijn vijf raketjes wel erg minimaal natuurlijk). Op een radar systeem kon hij echter geen enkel bewijs voor de aanval vinden, en nam de beslissing om niet op de knop te drukken. Hallelujah! Later bleek inderdaad dat het een vals alarm was.

Door niets te doen, behoedde Petrov de wereld voor een nucleaire oorlog. Zijn optreden werd door het Russische leger niet zo erg gewaardeerd, hij had immers de regels niet gevolgd, en hij werd met vervroegd pensioen gestuurd (inclusief een vergoeding van $200 per maand, dus zo erg was het ook weer niet). Het voorval bleef uit de publiciteit tot 1998, toen een collega officier een boek publiceerde met het verslag van zijn helden-nietsdoen. Daarna werd hij wel geëerd door de Verenigde Naties, en kreeg een 'World Citizen Award'.

Voor meer informatie kun je hier terecht: The Red Button and the Man who saved the world.

Somewhat related