Schop in China

Posted on Saturday 06 January 2007 at 10:06 pm in category: Whatever
In the past week 1 people read this, in the past month 10 people read this. Used tags:

Zoals trouwe bezoekers misschien wel weten, ben ik op dit moment in China. Ik heb een kamer betrokken in het van top tot teen in marmer opgetrokken Cheng Shan Friendship Hotel, in het (voor Chinese begrippen) kleine dorpje Rongcheng (slechts 600.000 inwoners) in de provincie Shandong.

Ik weet nu dus ook wat men bedoelt als er over een 'cultuurschok' wordt gesproken. En dan heb ik het nog niet eens over eten met stokjes (nog geen vork gezien hier) of WC's die eruitzien alsof ze sinds de Ming-dynastie niet meer zijn schoongemaakt, maar over simpele dingen als bijvoorbeeld proberen een pakje sigaretten te kopen in een supermarkt, waar echt helemaal niemand ook maar een letter Engels (laat staan Nederlands) verstaat. Alles wat je hier doet (of tracht te doen), is een belevenis.

Inmiddels weet ik wel aardig wat ik moet doen (uiteraard door schade en schande wijs geworden). Ik ga niet meer naar een winkel zonder een tolk (er staan er nu drie in mijn telefoon geprorammeerd), ik probeer niet meer zelf aan een taxi-chauffeur te vertellen waar ik heen wil (een briefje met Chinese tekentjes doet hier wonderen), en ik geef geen fooien meer van pak 'm beet een half modaal Chinees maandsalaris.

Daarnaast heb ik geprobeerd wat Chinese woordjes te leren, zodat ik nu in ieder geval de volgende dingen kan zeggen: 'dankjewel', 'graag gedaan', 'hallo', 'tot ziens' en 'ik versta er geen zak van'. Dat laatste heeft tot nu toe het meeste nut bewezen.

Door allerlei natuurrampen is er in China op het moment slechts heel beperkt internet-verkeer mogelijk, dus ik zal zoals gewoonlijk slechts zeer onregelmatig iets kunnen plaatsen hier, maar dat bent u wel gewend.

Oh ja, ik heb ook nog een Chinese naam gekregen van het hotelpersoneel, en wel 'Deng Pao', wat 'gloeilamp' betekent. Waarvan akte.

Somewhat related